NEDEN BİSİKLET?


                          

Dünyada ve Türkiye'de bir çok bölge kardan kıştan nasibini aldı bu yıl. Ne var ki Ankara şöyle doyasıya kışı yaşayamadan, bahar coşkulu, değişken, deli dolu yüzünü göstermeye başladı. Ankaralı bisikletçilerin bundan şikayetçi olduklarını hiç sanmıyorum. Gerçi kimi kış boyunca pek pedal kesmemişti ama bir çoğu bisikletleriyle baharda görüşmek üzere kısa bir süreliğine de olsa vedalaşmıştı. İşte onlar için artık kavuşma, hasret giderme, birlikte yeni serüvenlere atılma günleri başlıyor. Biz de, bisiklet tutkunlarının duygularına bir kez daha ortak olmak ve yeni sevdalanacaklarla içimizdekileri paylaşmak için "Neden Bisiklet?" dedik.

At, eşek, deve, öküz, devekuşu, lama, at arabası, öküz arabası, fayton, yaylı, buharlı tren, elektrikli tren, otomobil, traktör, tramvay, troleybüs, kamyon, otobüs, vapur, şimendifer, uçak, motosiklet, mobilet...
Bütün bunlar insanların kullandıkları ulaşım araçlarından bazıları. Kimisi hala kullanılıyor, kimisi bir çok insan için ulaştırma tarihinin renkli müzesinde şimdiden yerini almış görünüyor. Ya bisiklet? Ulaşım araçlarını sayarken neden bisikletten söz etmedik? Çünkü insan uygarlığının bugüne kadar yarattığı en ilginç, en işe yarar ve en güzel buluşlardan birisi olan bisikleti yukarıdakilerden çok farklı bir yere koymamız gerekiyor.  Bacaklarımızla birlikte, insanı bir yerden bir yere yalnızca kendi gücüyle götürebilen eşsiz iki araçtan biri olan bisiklet, ayrı bir başlık altında ilgimizi hak ediyor. Neden bisiklet?

Çünkü Bisiklet Ekonomiktir. Ucuza alınır. Bakımı kolaydır, otomobil gibi belirli sürelerde yaptırıp dünya para ödemeniz gerekmez. Onarımı, parçası, işçiliği sudan ucuza gelir. Yakıt gerektirmez, pedala basarsınız gider, frene basarsınız durur. Güzel görünsün diye iç-dış yıkatmanız, cila, boya koruması vb. yaptırmanız gerekmez. Şöyle bir silseniz, zincirini de yağlasanız yeter. O zaten güzeldir.

Çünkü Bisiklet Pratiktir. Binmesi, inmesi, park etmesi, saklanması, depolanması kolaydır. Trafikte her yere girer çıkar. Kent içinde ulaşmak istediğiniz yere çok daha çabuk varmanızı sağlayabilir.

Çünkü Bisiklet Sağlıklıdır. Düzenli pedal çevirirken kalp atım hızı yükselir, tüm hücrelere daha fazla kan ve oksijen pompalanır. Akciğer kapasiteniz artar, başta kalp ve beyin olmak üzere tüm organlarınız bayram eder. Terlemeyi hızlandırarak bedendeki zehirli maddelerin atılmasına yardımcı olur. Kas ve kemik dokusunu güçlendirir, kireçlenmeyi ve kemik erimesini önler. Mutluluk hormonu üretimini artırır, cinsel yaşamınızı olumlu etkiler. Ruh sağlığına birebirdir.

Çünkü Bisiklet Demokratiktir. Erişimi, toplumda yaygınlaştırılması kolaydır. Hemen hemen herkes sahip olup kullanabilir. Bisiklet kullananlar arasından kolay kolay trafik canavarı, şiddet eğilimlisi, taciz ve tecavüze yatkın kişiler çıkmaz. Bisikletliler kendileriyle, toplumla ve dünyayla barışıktırlar. Kavgadan, baskıdan, şiddetten uzak durmayı seçerler. Hoşgörülü ve barışçıdırlar.

Çünkü Bisiklet Eşitlikçidir. Kadın erkek, çoluk çocuk herkesi iki teker üzerinde bir araya getirir. Bisikletliler karşılaştıklarında mutlaka birbirlerine selam verirler. Birinin diğerini geçmesi gerekiyorsa birbirlerine gocunmadan yol da verirler. Hiç bir bisikletli diğer bir bisikletliyi aşağı ya da hor görmez.

                             

Çünkü Bisiklet Özgürlükçüdür. Şose, asfalt, keçi yolu, otoyol, taşlı yol, tozlu yol, ıslak ya da karlı yol ayırmaz, hepsinde aynı keyifle sizi istediğiniz yere götürür. Kentin labirentlerinden sizi anında çıkarıp özgürce doğanın kucağına bırakıverir.

Çünkü Bisiklet  Paylaşımcıdır. Bisikletliler yamalarını, sularını, pompalarını, yiyeceklerini, çeşitli yedek parçalarını ve en önemlisi yollarını, rotalarını ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşırlar.

Çünkü Bisiklet Çevrecidir.  Pedal basarken nefesinizi ve terinizi bırakırsınız yalnızca dünyaya. Ne otomobillerden yayılan ve  küresel ısınmaya neden olan gazlar, ne de doğada bir türlü çözünmeyen malzemelerden oluşan hurda yığınları  olur arkanızda.  Sessiz bir kuğu gibi süzülürsünüz yollarda. Gidonunuza taktığınız o küçücük zil de olmasa kimsecikler farketmez geçtiğinizi. Yoğun trafikteki araba sürüsüne inat neredeyse hiç gürültü üretmeden aşarsınız yolları.

Çünkü Bisiklet Güvenlidir. Her yıl motorlu taşıtların neden olduğu kazlarda binlerce insan ve diğer canlılar yaşamını yitirmekte, daha fazlası sakat kalmaktadır. Bisiklette ise böyle bir durum söz konusu bile değildir. Kurallara uyarak kullanıldığında bisiklet dünyanın en güvenilir ulaşım aracıdır.

Çünkü Bisiklet Eğlencedir. Kendisine bisiklet alınan bir çocuğun bedenindeki heyecanı,  yüreğindeki kıpırtıyı, gözlerindeki parıltıyı başka ne zaman görebilirsiniz? Yaşı kaç olursa olsun bisiklet üzerindeki bir yetişkinin uçarı bir heyecanla çocukluğuna dönüşüne başka nerede tanık olabilirsiniz? Tek başına ya da grupla birlikte pedal basan insanların sesli sessiz sevinç çığlıklarını başka nasıl işitebilirsiniz?

Çünkü Bisiklet  Eğitimdir. Özellikle çocuklara bir aracı kullanmayı, trafik kurallarına dikkat etmeyi, başkalarının haklarına saygılı olmayı, bedeninin dengesini ve performansının sınırlarını, beyin-akciğer-göz-kulak-kol-el-bacak-ayak eşgüdümünü sağlamayı bisikletten daha iyi öğretebilecek bir araç henüz bulunmadı yeryüzünde.

Çünkü Bisiklet Rekabettir.  İnsanların kendi bedensel, zihinsel ve düşünsel güçleriyle kendilerine ve birbirlerine meydan okuyabildikleri  ve bu güçlerini daha da yükseğe taşıyabildikleri, her yıl sayısız turlar ve yarışmalarla izleyenlere son derece keyifli anlar yaşattıkları bir spor aracıdır bisiklet.

Çünkü Bisiklet Amaçtır. Çoğu kimse durup dururken “ben bir otobüse, trene, uçağa, vapura, arabaya bineyim” demez. Bir yerlere ulaşmaktır hedef. Ama yeryüzünde binlerce, hatta milyonlarca insan durup dururken bisiklete binmek ister ve biner. Çünkü bisiklete binmek amaçtır aynı zamanda. Sırf bisiklet üzerinde olduğu için kendini  özgür ve mutlu hisseden insanlar vardır.

Çünkü Bisiklet Güzeldir. Yalın çizgileri, narin kadrosu, incecik ve pırıl pırıl jant telleriyle iki tekeri, sade ama işlevli gidonu, frenleri, mühendislik harikası vitesleri ve çeşitli aksesuarlarıyla tam bir estetik şölenidir bisiklet.

                         

Çünkü Bisiklet Yaşamdır. Bireysel olduğu kadar hep birlikte de yaşanır.

İyi pedallar!





Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Özkan Hocam bu güzel görüntüyü Blog sayfasında paylaştığın için çok teşekkürler.Çanakkale II. Şehitlere saygı turu mükemmeldi.800 Bisiklet sever aynı duygularla bu topraklarda pedalladık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meril Çiğdem Durmuş Anısına

Eurovelo 15: Ren Nehri Bisiklet Turu