HANGİ BİSİKLETİ ALMALI; NEREDEN ALMALI?


HANGİ BİSİKLETİ ALMALI; NEREDEN ALMALI?

Bisiklet bir ürün olarak çocukluğumuzun “karne hediyesi” konumunu çoktan aştı ya da Türkiye için konuşacak olursak hemen hemen aştı diyebiliriz. Artık yalnızca çocuklar değil, her yaştan kadın ve erkekler bisiklete ilgi duyabiliyor; tabii iki tekerin büyüsüne kapılmışlarsa. Yani bisiklet sahibi olmanın yaşla, cinsiyetle, yapılan işle, mevki, makam, statüyle hiç bir ilişkisi yok. Ama bir yerden bir yere kendinizi kendi gücünüzle götürmekle, bunu yaparken fosil yakıt yakmayarak küresel ısınmanın azaltılması çabalarına katkıda bulunmakla, korkunç boyutlara varan trafik sıkışıklıklarına neden olmamakla, kendinizi uçarı bir heyecanla en kısa yoldan doğanın, kırların kucağına atabilecek olmakla, coşku ve sabırla bastığınız pedalların fiziksel ve zihinsel sağlığınıza yapacağı eşsiz katkıyla ve tüm bunları aynı anda ve hep birlikte duyumsamanın doyumsuz bilinciyle doğrudan ilişkisi var. O halde bu günlerde bisiklet almayı düşünenler için öncelikle hangi bisikleti almalı sorusuna yanıt arayalım.
Her alışverişte olduğu gibi, bisiklet alırken de ürünü nasıl, hangi yoğunlukta ve koşullarda kullanacağınızı hesaba katmalısınız. Çocukluğunuzdan beri bisiklete biniyor ve eski bisikletinizi yenilemek istiyorsanız kuşkusuz geçmişten gelen deneyimlerinizi güncel kullanım amaçlarınızla harmanlayıp bir karara varabilirsiniz. Öte yandan, bisiklete binmeyi bilen ya da – hangi yaşta olduğunuzun hiç önemi yok - öğrenmek isteyen ama henüz bisiklet sahibi olmamış bir kişiyseniz, göz önüne almanız gereken etmenleri etraflıca düşünüp belirlemenizde büyük yarar var.  Çocuğunuza bisiklet almayı düşünüyorsanız değerlendirmeye katmanız gereken noktalar elbette çoğalacaktır. Şimdi kendimize soracağımız sorularla olası bisiklet alışverişimizin çerçevesini oluşturmaya çalışalım:

1.       Çocuğuma, yaşına uygun hangi boy ve tür bir bisiklet seçmeliyim?
2.       Kendim içinse, bisikleti ağırlıklı olarak ne amaçla kullanacağım?
a.       Büyük kentte yaşıyorum ve günlük ulaşım için bisiklet istiyorum.
b.      Büyük kentte yaşıyorum ve hem ulaşım, hem de spor-eğlence amaçlı kullanacağım.
c.       Ağırlıklı olarak asfalt yolları tercih edeceğim.
d.      Trafiğe girmekten hoşlanmıyorum. Arazide, ormanlık alanlarda, patikalarda, tali yollarda bireysel ya da grup sürüşlerine katılacağım.
e.      Bisikleti spor amaçlı ve asfalt ağırlıklı kullanacağım.
f.        Kilo verme hedefimi gerçekleştirmek için uygun bir bisiklet istiyorum.
g.       Profesyonel ya da amatör bisiklet yarışları ve etkinliklerine katılmayı düşünüyorum.
h.      Engebeli arazilerde, rampalarda, uygun pistlerde bisikletle akrobasi yapabilmek için bisiklet istiyorum.
i.         Bireysel ve grup etkinlikleri çerçevesinde uzun mesafeli ve süreli yol turlarına çıkmak istiyorum.
3.       Amaçlarım doğrultusunda kullanabileceğim bir bisiklet ve yardımcı donanım için ne kadar bütçe ayırabilirim ya da ayırmalıyım?
Kuşkusuz ilk anda akla gelen bu ve benzeri soru ve saptamalardan oluşan bu liste daha da ayrıntılandırılabilir. Bunun nedeni, yukarıdaki soruların hemen hemen hepsine yanıt olabilecek farklı  bisiklet çeşidinin ve seçeneğinin bulunmasıdır. Bunlara kısaca göz atarsak:

1.       Yol-Yarış Bisikleti: Asfalt zeminde hızlı yol almak amaçlı, sportif ağırlıklı, bu hedeflere uygun hafif ve dayanıklı malzemeden üretilmiştir ve  bu niteliklere  bağlı olarak göreli yüksek fiyatlara sahiptir.

2.       Tur Bisikleti: Genellikle yarış bisikletleriyle aynı jant ölçülerine sahip olup(28”), onlardan biraz daha kalın lastiklidir. Çamurlukları vardır  ve ön-arka çamurluk üstünde uzun yol için gereken eşyaları taşıyabilecek yer ve donanımı bulundurur.  Trafikte güvenli sürüş malzemeleriyle donatılmıştır (zil, ışıklandırma, ayna vb.).

 Dağ Bisikleti: Asfalt yollarda da kullanılmakla birlikte, genellikle asfalt dışı toprak, patika, engebeli arazi vb. koşullarda tercih edilen, daha kalın ve oldukça sağlam kadrolu, iri ve derin dişli lastiklere sahiptir. Gereksiz ağırlık yapmaması açısından üzerinde çamurluk, zincir koruma kapağı, ayna, zil vb. aksesuvarları bilinçli olarak barındırmaz. Arazi koşullarında daha rahat ve dengeli sürüş için isteğe bağlı olarak ön-arka amortisörlerle donatılmış olup günümüzde spor ve eğlence amaçlı kullanımı yaygın boyutlara ulaşmıştır.

4.       Şehir Bisikleti: Şehir içi genel kullanım amaçlı üretilmiş olup çarşıya-pazara gitmek için idealdir. Önünde ve/veya arkasında isteğe bağlı olarak sepeti bulunur ve nispeten daha alçak gönüllü donanıma ve göreli uygun fiyatlara sahiptir.

5.       BMX: Yukarıda sayılanlara göre daha küçük jant ve kadro ölçülerine sahip, vitessiz ve aksesuvarsız, çoğunlukla kontrapedal fren sistemi kullanılan, akrobasi amaçlı bisiklet türü olup genellikle gençler tarafından tercih edilir.

6.       Tandem: Uzun kadrosunda iki sürücünün de oturmasına ve birlikte pedal çevirmesine olanak sağlar. Bisiklet üzerinde bile birbirimizden ayrılamayız diyenler için tasarlanmıştır.

Burada saydıklarımızın dışında da bisiklet türleri var ama bu yazının çerçevesi için sözünü ettiklerimiz yeterli. Şimdi gelelim nereden almalı sorusunun yanıtına. Günümüzde özellikle büyük kentlerde bisiklet satın alınabilecek yerlerin sayısı oldukça arttı. İşi sadece bisiklet ve donanımlarını satmak olan uzman mağazaların yanısıra neredeyse her süper, hiper, mega sıfatını taşıyan market ya da alışveriş merkezinde bisiklet reyonlarına rastlanır oldu. Hatta bu tür yerlerde daha uygun fiyatlı bisiklet modellerini bulup satın almak da mümkün. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, bilinçli ve ciddi bir seçim için kendimize sormamız gereken sorular ve hesaba katmamız gereken etmenler var ve bunlar bizi kaçınılmaz olarak işi sadece bisiklet olan işletmelere yönlendiriyor. Tabii ki herkes istediğini
istediği yerden satın almakta özgür ama uzun vadede sizi tatmin edecek bir alışveriş için bizim önerimiz bisikletçi dükkanları. Neden mi?

  • 1.      Konusunda uzman bisiklet mağazaları her amaca yönelik talebe ve ihtiyaca cevap verir. Bisikletinizin size uygun boy ve ayarlarla hazırlanmasını sağlarlar. Test sürüşü yaptırır ve sonrasındaki ince ayarlarla kolay, verimli, güvenli ve keyifli bir kullanımı garanti ederler.
  • 2.       Bisiklet dükkanları size geniş bir model, boy, tür ve renk seçeneği sunar. Uzman personeli size uyacak en iyi bisikleti bulmanız konusunda sizi yönlendirir.
  • 3.       Bisikletler kutuların içinde gelir ve uygun, güvenli ve düzgün çalışması için son derece dikkatli bir montaj aşamasından geçerler. Bisiklet dükkanlarında bu iş deneyimli elemanlar tarafından gerçekleştirilir ve her bir bisiklet test sürüşüne tabi tutulur. Böylelikle satın alınma aşamasında kişiye uygun ve güvenli ürünler hazırlanmış ve hizmete sunulmuş olur.
  • 4.       Bisiklet dükkanları satış sonrası servis ya da ayarları ücretsiz ya da son derece düşük fiyatlarla gerçekleştirerek size yardımcı olurlar. Çünkü onlar ihtiyaçlarınızı karşılayarak bisiklet deneyiminizi bir keyif haline dönüştürmenizi amaçlarlar.
  • 5.       Bisiklet dükkanları çeşitli model, beden ve renklerde kaliteli aksesuvarlar, kasklar, giysiler vb. ürünleri geniş bir seçenek yelpazesiyle beğeninize sunar. Deneyimli elemanlar doğru aksesuvarları bulma ve kullanma konusunda size yardımcı olurlar.
  • 6.       Bisiklet dükkanlarında satılan bisikletler tam garantiyle tüketiciye sunulur ve çıkabilecek çoğu sorun anında tüketiciye yansıtılmadan sistem içinde halledilir. Ayrıca, bisiklet dükkanları uzman teknik servisi ve elemanlarıyla sattıkları ürünlere tam destek verirler.
  • 7.       Bisiklet dükkanları size yalnızca kaliteli ürünler sunmakla kalmaz, aynı zamanda bisiklet konusundaki en son gelişmeler, organizasyonlar, parkur ve etkinliklerden de haberdar olmanızı sağlar.
  • 8.       Bisiklet dükkanları, tek amaçları sizin gereksinimlerinizi karşılamak olan ve genellikle kendileri de bisikletçilik yapan, konusunda bilgili, hevesli ve deneyimli uzman personel çalıştırır.

Biz uygun bir bisiklet seçebilmeniz için önerilerimizi yaptık. Artık sonbaharı karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde sözü fazla uzatmadan bisiklete atlayıp pedala basmanın tam zamanı. Yollarda, patikalarda, çeşme başlarında, kırlarda, tepelerde görüşmek üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meril Çiğdem Durmuş Anısına

NEDEN BİSİKLET?

Eurovelo 15 Ren Nehri Bisiklet Turu Bölüm 5