KAZ DAĞLARINDA BİSİKLET


Kavruluyoruz! Hadi Bisiklete Binelim!
Mevsimin belki de en sıcak günlerini yaşıyoruz. Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri dahil olmak üzere tüm Türkiye normalin üstündeki kavurucu sıcaklarla boğuşuyor. Hele nemin de yüksek olduğu zamanlarda, değil adım atmak, nefes almak bile zorlaşıyor. Uzmanlar sıcak, nem ve güneş çarpması gibi olumsuzluklarla nasıl başa çıkılması gerektiği konusunda uyarı üstüne uyarı yapıyorlar. Ama herkes için olduğu gibi, yapılıp yapılmayacakları ve yapılış biçimleri büyük ölçüde hava koşullarına bağlı olan doğa sporları tutkunları için de hayat devam ediyor.
Beypazarı-İnözü Vadisi-Karaşar Yaylası
Ankara’da kış aylarında bisikletlerini sokağa çıkarmakta zaman zaman zorlanan bisikletçiler bir de yaz sıcaklarına teslim olmak istemiyorlar. Olmuyorlar da zaten. Bisikletle yol almanın yarattığı rüzgar serinlik kaynağı oluyor onlar için. Kimisi PAB Ankara, PAB Çayyolu, Batı Ankara Bisiklet grupları gibi akşam saatlerini tercih ediyor, kimisi de Ankara yakınlarındaki doğal ve serin parkurlara kaçıyor. Bunlardan bir tanesi Karaşar Beldesi ve Eğriova Göleti . Bisikletleri, eğer grup olarak gidiliyorsa otobüsle, bireysel gidiliyorsa özel araçla Beypazarı, İnözü vadisine kadar taşımak taşıt trafiğinin sevimsiz kısmını atlatmak ve zaman kazanmak açısından iyi olabilir. Deneyimli ve performans isteyen bisikletçiler arabalarını uygun bir yere park ettikten sonra İnözü vadisi’ndeki rampaları tırmanmaya başlayıp önce Karaşar Beldesi’ne sonra da Eğriova Yaylası ve Göleti’ne ulaşabilirler. Beypazarı’ndan gölete kadar mesafe yaklaşık 50 km. Karayolunu kullanmak istemeyenler pedallamaya Karaşar Beldesi’nden sonra başlayıp gölete kadar uzanan toprak yolu geçebilir ve bisiklet keyfine gölet çevresinde devam edebilirler. Yayla ve gölet fotoğraf ve piknik için de güzel fırsatlar sunuyor.
Bisikletle Kaz Dağları
Öte yandan Ankaralı bisikletçilerin birçoğu tatilde. Biz de bu nedenle tatilde olan ya da tatile gidecek bisikletçiler için birkaç rota önerisinde bulunalım dedik. Yolunuz kuzey Ege taraflarına düşerse Kaz Dağları’ndaki rotaları mutlaka değerlendirin.  http://www.facebook.com/groups/idabisikletgrup/ 
adresinden ulaşacağınız İDA Bisiklet grubu sizi büyük bir konukseverlikle karşılayacak ve Kaz Dağları rotalarını sizinle paylaşacaktır. Geçen haftalarda Altınoluk’ta tatilimizi geçirirken yanımızda götürdüğümüz bisikletlerimizle biz de İDA Bisiklet grubuna katıldık ve bu sayede Tahtakuşlar, Çamlıbel, Kızılkeçili, Narlı, Adatepe Köyleri’ni, Mıhlı ve Darıdere Şelaleleri’ni, Antandros Antik Kenti ve Zeus Sunağı’nı bisikletlerimizle keşfetme olanağı bulduk. Her ne kadar normalin üzerinde seyreden yaz sıcakları sürüşümüzü zaman zaman etkilese de, bin bir pınarlı Kaz Dağları’nın her köşesinden fışkıran dere ve şelalelerin soğuk suları sağladıkları müthiş serinlik ve enerjiyle parkurları sorunsuz bitirme gücü verdi. Daha uzun soluklu bisiklet turu isteyenlerse Altınoluk’tan başlayıp Assos üzerinden geçip kıyıdan Geyikli’ye varan yolu izleyip buradan binecekleri feribotla Bozcaada’ya ulaşabilirler. Güzelim bağları ve bahçeleriyle Bozcaada’nın tüm yollarını bisikletle keşfetmek gerçekleştirilmesi gereken çekici bir serüven bisikletseverler için. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meril Çiğdem Durmuş Anısına

Eurovelo 15: Ren Nehri Bisiklet Turu

NEDEN BİSİKLET?