KIŞ ANTRENMANLARI


KIŞ ANTRENMANLARI

Geçen yazıda, kış mevsimi için ister kaldırıp depolayalım ister kullanıma hazır tutalım, bisikletlerimizin bakımı konusunda bazı önerilerde bulunmuştuk. Bugünkü yazıda ise, bisikletini kış boyunca kullanmayı  düşünenler için yararlı olacağını umduğumuz noktalara değinmek istiyoruz.  Öncelikle, soğuk ve yağışlı havalarda çeşitli nedenlerle -soğuğa duyarlılık, zeminin kaygan oluşu, trafikteki tehlikeler, gerekli donanım eksikliği ya da yetersizliği vb- dışarıda bisiklet kullanmak konusunda isteksiz olanlar ama yine de bir şekilde bisikletinden vazgeçmek istemeyenlere seçenekler sunalım. Aslında uzunca bir süredir kullanıcıların hizmetine sunulmuş olan ama Türkiye'de daha çok spor salonlarında görülen sabit bisikletler evinde bu spora devam etmek isteyenler için bire bir. Tabii ki gidip yeni bir istasyon bisikleti almanızı önermiyoruz. Ama var olan bisikletinizi çeşitli aparatlar yardımıyla evinizde de kullanabileceğiniz bir antrenman makinesine dönüştürebilirsiniz. Bunun için başlıca iki sistem vardır: Bisiklet Sabitleme Sistemleri  (Trainer) ve Makaralar (Roller).

BİSİKLET SABİTLEME SİSTEMLERİ
Bu sistemler bisikletinizi arka teker göbeğinden kavrar ve arka tekerin arkadan bir silindirle temas halinde, boşta dönerken dengede durmasını sağlar. Ön tekerin küçük bir raylı aparatla sabitlendiği bu sistemler çeşit ve niteliklerine göre farklı sertlik ayarlarıyla kullanıcının değişik eğim ve zorluk derecelerini denemesini  olanaklı kılarak kapalı mekan koşullarında üst düzey antrenman fırsatı sunar.  Her boy ve türdeki bisikletle uyum sağlayabilen sabitleme sistemleri katlanabilir oluşlarıyla kapalı mekanların daha verimli kullanılmasına da olanak verir. Lastik seçimi bu aletleri kullanırken dikkat edilmesi  gereken bir noktadır. Özellikle dağ bisikletlerinin kalın, iri dişli lastikleri yerine tur ya da yol bisikletlerindeki gibi ince, düz lastikler tercih edilirse performans ve kullanım zevki daha üst düzeyde gerçekleşecektir. Bisiklet sabitleme sistemlerini  özelliklerine göre 250-2500 TL arasındaki fiyatlarla bulabilirsiniz.

MAKARALAR
Bisiklet sabitleme sistemlerine oranla daha zor bir kullanıma sahip makaralar önde bir, arkada iki merdaneden oluşan ve bir kayış yardımıyla merdanelerin birbirine bağlandığı bir yapıya sahiptir. İstenirse buna ayrıca bir denge aparatı da eklenebilir. Arka teker arkadaki iki merdane arasına, ön tekerse öndeki merdane üzerine yerleştirilir. Aparat düz bir zeminde konumlandığından çeşitli sertlik kademeleri bisikletin vitesleri aracılığıyla ayarlanır. Denge aleti olmadan kullanım ilk başlarda epey zor olsa da zamanla denge sağlanarak gerçeğine yakın bisiklet sürüş zevki elde edilebilir. Uzun süreli kullanıldıklarında bisiklette düz bir çizgide gidebilme becerilerini geliştirmeye büyük yardımı dokunan makaralar sabitleme sistemlerine oranla daha ucuz fiyatlarla satın alınabilir.
Görüldüğü üzere gerektiğinde iç mekanlarda da bisiklet sürüş keyfinden yoksun kalmamak mümkün. Ayrıca belirtmek gerekir ki bu ve benzeri sistemler, profesyonel bisikletçiler tarafından hem yaz hem de kış koşullarında ciddi antrenmanlar gerçekleştirmek amacıyla yoğun biçimde kullanılmaktadır. Kişisel olarak,  pedala basıldığında asfalt, toprak, yağmur, çamur, kar, soğuk demeden bisikletin yol almasını tercih ederim. Ama bunu tercih etmeyenler için de ciddi seçeneklerin olması gerçekten güzel. O halde yaz-kış pedalların dönmesi dileğiyle...
  
"İKLİMİ DEĞİL BELEDİYELERİ DEĞİŞTİR!"
Ulaşımını, sporunu, keyfini bisikletle yapmanın şöyle bir güzelliği var ki, canlı-cansız tüm varlıklarıyla sağlıklı bir biçimde yaşatmaya ve geleceğe de aynı şekilde bırakmaya çalıştığımız dünyamıza bisikletlerimize binerken hem hiç bir zarar vermemiş oluyoruz hem de bu uğurda gerçekleştirilen eylemlerde bisikletlerimizle başı çekiyoruz. Düşünsenize geçenlerde bir çok diğer kentle birlikte 350 Ankara'nın başkentte gerçekleştirdiği  "İklimi Değil Belediyeleri Değiştir" eylemine arabanızla katıldığınızı. Bırakın yaratacağınız trafik sıkışıklığı yüzünden Ankara Garı'na varıp varamayacağınızı, eylem süresince atmosfere salacağınız zehirli gazlarla kısa vadede yaratacağınız hava kirliliği, motor ve klakson sesleri yüzünden neden olacağınız gürültü ve uzun vadede katkıda bulunacağınız iklim dengesizlikleri eyleminizi tam tersi hedeflere sürüklemiş olacaktı. Ne iyi ki tüm katılımcılar bisikletliydi ve Gar'dan Ulus'a, oradan Kızılay Güvenpark'a tüm yolu temiz ve gürültüsüz bir şekilde kat ederek doğru mesajlarını doğru bir biçimde insanlarla paylaşabildiler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meril Çiğdem Durmuş Anısına

Eurovelo 15: Ren Nehri Bisiklet Turu

NEDEN BİSİKLET?