KIŞA GİRERKEN


KIŞA GİRERKEN

Kasım ayının ortalarına geldiğimiz bu günlerde kış mevsimi yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladı.  Yağışla birlikte hava sıcaklığının düşmesiyle kış hazırlıkları da ivme kazanıyor. Dolaplarda yazlık ayakkabı ve giysiler yerlerini kışlıklara bırakırken, ev ve ofislerde soğuğa karşı yalıtım ve ortamı sıcak tutma çabaları, arabaların kışlık bakımlarının yapılması, lastik değişimi vb. işlerle paralel yürüyor son haftalarda. Ya bisikletçiler ve bisikletleri? Mevsim ve hava koşullarından en dolaysız etkilenen ulaşım ve spor araçlarından biri olan bisiklet için de kışlık bazı hazırlıklar yapmak gerek kuşkusuz. Her ne kadar kimi  bisikletçiler,  bisiklet sezonunu bitirdiklerine ve bisikletlerini bahar aylarına kadar kış uykusuna yatıracakları yerlere kaldırmaya başladıklarına dair mesajları çeşitli sosyal ağlarda vermekteyse de, kimi dört mevsim bisiklet kullanıcısı, kendilerini ve bisikletlerini kışa hazırlamanın adımlarını atıyor şu sıralarda. Önce bisikletlerini kış ayları boyunca kaldırmayı düşünenlere bazı önerilerde bulunalım.

BİSİKLETİMİZİ DEPOLARKEN
·         Bisikletinizi ister kapalı, ister açık (balkon vb.) yerde tutun, kaldırmadan önce mutlaka yıkayarak ya da silerek genel temizliğini yapın, çamur ve tozundan arındırın, iyice kurulayın.
·         Zincir, fren telleri, vites aktarıcıları, teker ve pedal göbekleri gibi hareketli parçaları özel kir ve pas çözücülerle temizleyip hafifçe yağlayarak muhafaza edin.
·         Uzun süre kullanmayacaksanız tekerleri ve borusuyla birlikte seleyi çıkartın, kuru ve temiz bezlere sarıp bisikletinizle birlikte nemsiz ve kuru bir yerde saklayın.
·         Bisikletinizi ve üzerindeki ya da çıkartılmış tüm parçalarını toz ve nemlenmeye karşı kuru ve temiz bir örtüyle sarın. Balkon vb. açık mekanlarda tutacaksanız kalınca, su geçirmez bir naylon örtüyle örtün.
·         Işıklandırma, korna, zil vb. aksesuarlarınızın eğer varsa pillerini çıkartın, tekrar takıncaya kadar ayrıca muhafaza edin.
·         Ara sıra bisikletinizin yanına gidip bir göz atmayı, halini, hatırını sormayı ihmal etmeyin.
·         Son olarak, bisiklet kondisyonunuzu kaybetmemek ve gelecek sezonun alt yapısını oluşturmak için kış aylarını koşu, yürüyüş, esneme-germe ve hafif kilolarla yapılacak ağırlık çalışmalarıyla geçirmeyi ihmal etmeyin.
"BİSİKLETİMDEN KIŞIN DA AYRILAMAM" DİYENLERE
·         Yağmurlu, karlı, rüzgarlı ve soğuk havalara karşı bedeninizi korumak için uygun giysiler edinin. Kask üstü su ve rüzgar geçirmez kılıflar, kask içine giyilebilen ince bereler ya da maskeler, alt ve üst beden için termal içlikler, rüzgar kesici formalar, yağmurluklar, ince ama termal özellikli eldivenler, sıcak tutan ayakkabılar ya da ayakkabı üstü termal kılıflar bu tür malzemelere örnek olarak verebileceklerimizden bazıları.
·         Bisikletinizin kışlık bakımını mutlaka yapın ya da yaptırın. Özellikle lastiklerinizin ıslak zeminde kaymasını önlemek için dişlerini kontrol edin, eskimişse değiştirin, gerekirse kışlık lastik taktırın.
·         Yağmurlu ya da karlı havalarda lastiklerden üstünüze su sıçramasını önlemek için eğer yoksa bisikletinize hafif ama kullanışlı ön ve arka çamurluk taktırın.
·         Özellikle ıslak ve kaygan zeminlerde, soğuk asfalt üzerinde hızınızı kontrol altında tutun, virajlara yavaş ve dengeli girin, frenleme yaparken her iki freni de küçük ve sakin hareketlerle, dengeli biçimde kullanın.
·         Her sürüş öncesi bir kaç dakikanızı ayırıp bisikletinizi gözden geçirin. Lastiklerinizin yerlerine iyice oturup oturmadığını, frenlerinizin yeterince tutup tutmadığını, vites değişimlerinin düzgün olup olmadığını kontrol edin.
·         Her sürüş sonrası bisikletinizi temizleyin, kurulayın, kuru bir yerde muhafaza edin.

Yorumlar

  1. Özkan hocam selam.Blog yazılarını ilgiyle takip ediyorum.Uzun uzun yorum yapmıyorum.Okuduklarım bana yetiyor.Nurhan kardeşime ve dostlara buradan selamlar sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meril Çiğdem Durmuş Anısına

Eurovelo 15: Ren Nehri Bisiklet Turu

NEDEN BİSİKLET?