PEDALLAR DÖNERKEN


PEDALLAR DÖNERKEN

Eskiden bisiklete binmek çocukluğumuzun heyecanı ve keyfiydi. Ankara sokakları, rengarenk bisikletlerini daha da renkli, çeşit çeşit aksesuvarlarla- ziller, püsküller, aynalar, kornalar, bayraklar, jant tellerinde binbir renkli şeritler, dinamoyla çalışan fenerler ve hatta yapma çiçekler- süslemiş çocuk gruplarının neşeli bağırtılarıyla dolardı. Hemen hemen her mahallede derme çatma da olsa, merdiven altında da kalsa küçük bir bisiklet tamircisi olmasına rağmen bisikletlerimizdeki sorunları, lastik patlaklarını, fren pabucu ayarlarını o zamanlar kim bilir nereden bulduğumuz eski püskü aletlerle kendimiz yapmaya çalışır, ancak daha büyük ve ciddi tamirler için iki tekerli dostlarımızı harçlıklarımızın yettiği kadarıyla tamirci amcalara götürürdük. Sanırım bir şeyleri onarma konusunda yetenekli ve eli yatkın olanlarımızın geçmişinde bisiklet tamiri önemli yer tutar.
Bugüne baktığımızda, mahalle arası sokaklardaki bisikletli çocuk seslerinin azalarak da olsa varlığını koruduğunu görürken, bunlara cadde ve bulvarlarda bir süredir boy göstermeye başlayan yetişkin bisiklet gruplarının sesleri de eklenmeye başladı. Bilindiği gibi Ankara'da çok çeşitli bisiklet grupları var ve bunların hem sayıları hem de katılımcıları her geçen gün çoğalıyor. İşin güzeli, çocukluğunu bisiklet çağında geçirmiş olan bugünün yetişkinleri, grupların içinde hem nicelik hem de nitelik olarak hiç de azımsanmayacak bir yer tutarken bugünün gençleriyle omuz omuza pedal basıyorlar. Pedallar bazen spor, hareket, macera, keyif  ve heyecan için dönerken, kimi zaman da toplumsal duyarlılığı artırıp farkındalık yaratmak ve çeşitli mesajlar vermek görevlerini üstleniyor. Örneklemek gerekirse:

* PAB Ankara 18 Ekim Perşembe akşamı pedallarını organ bağışı konusuna dikkat çekmek için döndürdü. 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası öncesinde kamuoyu oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla Başkent Üniversitesi Hastanesi'yle işbirliği yapan PAB, böylelikle çok önemli bir toplumsal konuya da parmak basmış oldu.

* Emekli astsubay Mustafa Yıldız 20 Ekim 2012 Cumartesi günü, 16 ay ve 33.500 kilometre sürecek olan Asya Turu için TEMAD genel merkezinden hareket etti. Tabii bir grup Ankaralı bisikletçinin eşliğinde.

* Başkent Bisiklet, Eymir Gölü'nün hafta sonları otomobilden arındırılması uygulamasını yerinde görmek ve kutlamak için 21 Ekim Pazar günü, yarısı güneşli, yarısı yağmurlu havada geçen turunu gerçekleştirdi. Eymir sırtlarındaki toprak patikalardan başlayan tur, gölün çevresindeki asfalt yolda devam etti.  Çok değil daha bir kaç hafta öncesine kadar Eymir'in arabalar yüzünden nasıl çekilmez hale geldiğini bilenler, yeni uygulamayla göl çevresinin tüm çukurların asfaltlanarak kapatılmasıyla birlikte bisiklet, koşu ve yürüyüşçüler için mükemmel bir parkura dönüşmesine büyük bir keyifle tanık oldular.

* 14 Ekim Pazar günü pedallar kanser araştırmalarına destek için döndü.  Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından düzenlenen ve başta ODTÜ olmak üzere bir çok kuruluş tarafından desteklenen etkinlikte isteyen koşarak, isteyen yürüyerek, isteyense bisiklete binerek kanser konusunda bilinçlenme ve araştırmalara destek olma adına katkıda bulundu. Program sonrasında hızlarını alamayan bisikletçiler ODTÜ'nün birbirinden keyifli patikalarında güzel havanın tadını çıkarmaya devam ettiler.

* Bisikletli Yaşam Derneği ve Pedal Sesi bisiklet topluluklarından bir grup bisikletçi 21 Ekim Pazar günü Çubuk, Karagöl turunu gerçekleştirdi. Muhteşem sonbahar renklerinin eşliğinde basılan pedallar, bisiklet gezilerinin her mevsimde farklı güzellikler keşfetmenin en etkili araçlarından biri olduğunu kanıtlıyordu adeta. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meril Çiğdem Durmuş Anısına

Eurovelo 15: Ren Nehri Bisiklet Turu

NEDEN BİSİKLET?