SONBAHAR: BİSİKLETİN TAM ZAMANI


SONBAHAR TAM ZAMANI

"Sonbahar tam zamanı" diyebileceğimiz bir çok etkinliğin en başına bisiklete binmeyi koysak kimsenin itirazı olmaz herhalde.  Tamam havalarda ciddi sıcaklık düşüşleri yaşanıyor ve günler de hayli kısaldı. Ama yaz sıcaklarındansa sonbaharın harekete çağıran serinliğinde pedal çevirmeyi hangi bisikletçi istemez ki? Tatil dönüşü iş yaşamının hızlanıp okul zillerinin çalmaya başlamasıyla artan trafik, bisiklet yolları fakiri Ankara'da kent içi ulaşımını hala inat ve ısrarla bisikletle yapmaya çalışanları zorlasa da, dünyanın en pahalı yakıtını kullanmayı reddedip hava ve gürültü kirliliği yaratmadan kendi güçleriyle işlerine ya da okullarına gitmeye çalışanları yıldırmıyor. Belki şu anda çok fazla değiller ama sayıları arttığında daha yaşanılır bir kent ve dünya yaratma yolundaki mücadelenin temel bileşenlerinden birini oluşturacakları kesin.

Öte yandan bisikleti spor ve hobi amaçlı kullananlar kış hazırlıklarına çoktan başladılar. Bisiklet
bakımlarının yanısıra, mevsime uygun giysi ve donanımın dolaplardan çıkarılması ya da edinilmesi işleri büyük bir keyifle sürüyor olmalı. Yaz boyunca serin tutan formaların yerini, bir yandan teri emip dışarı atarken diğer yandan vücut ısısını koruyan içlikler, uzun taytlar, rüzgar kesici, su geçirmez ve hava alabilen montlar almaya başladı. Bisiklet kullananlar iyi bilir, bir bisikletçinin en çok dikkat etmesi gereken noktalardan biri, özellikle tırmanışlarda terleyen bedeni düzlükler ya da inişlerde rüzgardan korumak gerektiğidir. İşte bu yüzden, modern üretim teknolojisinin sağladığı ve yukarıda sözünü ettiğimiz malzemenin önemi büyük. Ancak işin maddi boyutu düşünüldüğünde bir kaç pratik yöntemle daha ucuz ve kullanışlı seçenekler de oluşturmak mümkün. Bugün bir çok profesyonel bisikletçinin hala yaptığı gibi, inişlerde forma içinden göğüs bölgesine konacak bir kaç katlı gazete kağıdı rüzgar kesmede hayli etkili olacaktır. Ayrıca delikli bisiklet kaskları sıcaklarda başımızı mükemmel bir şekilde serinletmemizi sağlarken, soğuk havalarda deliklerden giren rüzgar nezle, grip, sinüzit gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Kaskınızın üzerine, özel olarak üretilmiş, hemen hemen tüm bisiklet mağazalarında bulabileceğiniz uygun fiyatlı rüzgar kesici kılıf geçirerek bunun önüne rahatlıkla geçebilirsiniz.

YAŞASIN ODTÜ, YAŞASIN EYMİR!
Bilindiği üzere Eymir Gölü tüm Ankaralılar, özellikle de doğa, spor ve bisiklet sevenler için oldukça önemli bir alan. Yaz-kış koşu ve yürüyüşçüleri, bisikletçileri, kent kalabalığı ve gürültüsünden kaçıp sakin ve güzel bir gün geçirmeyi düşleyen herkesi kendisine çeken bir Ankara vahası adeta. Ancak Eymir'de özellikle hafta sonları arabaların yarattığı trafik yükü, hava ve gürültü kirliliği göl çevresini bisikletçiler için kullanılmaz bir hale getirmişti. İşte ODTÜ'nün Eylül ayında alıp 13 Ekim tarihinden itibaren uygulamaya koyduğu kararıyla Eymir için yepyeni bir sayfa açılıyor. Artık hafta sonları Eymir Gölü alanında araba trafiği kısıtlanıyor. Konuyla ilgili ODTÜ Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklama
şöyle:
ODTÜ Eymir Gölü'nde hafta sonları yaşanan trafik sorununu çözmek, doğal çevreyi korumak, mensup ve misafirlerimizin yoğun araç trafiğinden etkilenmeden Göl ortamından yararlanmalarını sağlamak amacıyla yeni bir uygulama başlatılacaktır.
Bu uygulama kapsamında, Cumartesi ve Pazar günleri, Göl'ün Gölbaşı ve TRT kapılarındaki otoparklardan kalkacak ODTÜ otobüsleriyle Göl çevresindeki duraklara ulaşım sağlanacaktır. Bu uygulamaya paralel olarak, Eymir Gölü'ne araç girişleri kademeli olarak kısıtlanacaktır.
Otobüs seferleri 29 Eylül 2012 Cumartesi günü başlayacak ve 09.00-20.00 saatleri arasında sürekli olarak verilecek otobüs ring seferlerinden mensuplarımız ve Göl Kartı olan/olmayan tüm misafirlerimiz yararlanabilecektir. Deneme uygulaması süresince otobüs hizmeti ücretsiz olacaktır. Otobüs seferlerinin saatleri aşağıda verilmektedir.
Bu uygulamaya paralel olarak, hafta sonu araç kısıtlaması 13 Ekim 2012 Cumartesi günü başlayacaktır. Bu tarihten itibaren, mevsim boyunca, hafta sonlarında 11.00-19.00 saatleri arasında Göl'e araç girmeyecek; bu saatlerde tüm misafir ve mensuplarımız araçlarını Gölbaşı kapısındaki ve TRT kapısındaki otoparklara bırakarak ring otobüsleriyle Göl’e ulaşacaklardır.
Düzenleme sonuçları izlenerek, yoğun kullanıldığı mevsimlerde Eymir Gölü’ne hafta sonlarında araç girişlerinin tümüyle kaldırılması amacıyla uygulama genişletilecektir.
 Eymir Gölü, Gölbaşı ve TRT kapılarından kalkacak ring seferi saatleri (Cumartesi ve Pazar günleri):
09.00 - 12.00 saatleri arasında: Saat başlarında ve yarım saatlerde
12.00 - 20.00 saatleri arasında: Saat başlarında ve her çeyrek saatte

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meril Çiğdem Durmuş Anısına

Eurovelo 15: Ren Nehri Bisiklet Turu

NEDEN BİSİKLET?