YAŞASIN BİSİKLET



                                                                                 YAŞASIN BİSİKLET         



Uzun ve ağır geçen kışın ardından Ankara’nın doğa sporcuları hareketlenmeye başladılar. İlkbahar ve yazın gelmesiyle birlikte ısınan hava, yüzünü gösteren güneş ve canlanan doğa dağcılar, koşucular, yürüyüşçüler ve özellikle bisikletçiler için karşı konulmaz çekicilikte fırsatlar ve ortamlar sunuyor hareket tutkunlarına. Özellikle bisikletçiler diyerek bisiklet severleri vurgulamamız rastlantı değil kuşkusuz. Hepimizin çocukluğunda uçarı sevinçlerimizin, kaçıp gitme düşlerimizin, özgürlük tutkularımızın başroldeki aracı olan bisiklet günümüzde hem gençlerin hem de yetişkinlerin dikkatini giderek daha fazla çekiyor. Kimimiz için çocukluk heyecanımıza yeniden kavuşma, hareketli ve sağlıklı bir yaşam sürme, kilo verme gibi isteklerin aracı olurken, kimimiz için iklim değişikliği, küresel ısınma, trafik tıkanıklığı, hava ve gürültü kirliliği gibi büyük kent sorunlarının alçakgönüllü çaresi ve çözüm önerisi olarak önem kazanıyor iki teker. Küresel sorunlar küresel çözüm arayışlarına, küresel eylem dalgalarına yol açıyor ama bu dalgalar yerel ölçekte insanların yaşamlarına girip onları yönlendirdiği oranda etkili olabiliyor ancak.


ANKARA’DAKİ BİSİKLET GRUPLARI

Dünyanın ve Türkiye’nin birçok kentinde olduğu gibi Ankara’da da bisiklet severler hem bireysel olarak hem de çeşitli gruplar ve örgütlenmelerin şemsiyesi altında bir araya geliyorlar. Kimisi ulaşımlarını sağlamak, kimisi spor yapmak, kimisi çoluk-çocuk ailece keyif almak, kimisi iklimsel ve çevresel sorunlarla ilgili bilinç ve farkındalık yaratmak, kimisi kent içi bisiklet yolları konusunda perişan bir görünümde olan başkentin bu utançtan kurtulması için bisikleti görünür kılıp talepte bulunmak amacıyla yollara çıkıyor. Öyle ya da böyle, Ankara’da bisiklet severler, doğa dostları, duyarlı insanlar daha temiz, gürültüsüz ve ekonomik bir ulaşım, daha huzurlu bir çevre, daha uygar bir kent ve dünya için bir araya geliyorlar. O zaman gelin hep birlikte Ankara’daki belli başlı bisiklet oluşumlarına, gruplara ve topluluklara bir göz atalım. 

                                      

ÜNİVERSİTELERDE BİSİKLET

Diğer birçok alanda olduğu gibi bisiklet denilince de akla hemen Ankara’nın bir üniversite kenti olduğu geliyor. Üniversiteler kuşkusuz bir toplumun eğitim öncüleri, ancak akademik eğitim dışı etkinlikler konusunda da başı çekiyorlar. Üniversitelerin bünyesinde etkinliklerini sürdüren çeşitli öğrenci topluluklarının arasında bisikletle ilgilenenler önemli bir yer tutuyor. Ankara’daki birçok devlet üniversitesi ve özel üniversitenin bisiklet topluluğu, yol ve dağ bisikleti gezileri, yarışlar, bisikletle yön bulma şampiyonaları, bisikletle ilgili söyleşi, sunum, konferans vb. etkinlikler düzenliyorlar. Bunların arasında ODTÜ, Hacettepe, Atılım, Başkent ve Ankara üniversitelerinin bisiklet toplulukları düzenledikleri etkinliklerle ilk göze çarpan gruplar.

PAB: PERŞEMBE AKŞAMI BİSİKLETÇİLERİ

Üniversitelerin yanı sıra dernekler, mezun dernekleri bünyesinde oluşturulan topluluklar, sivil toplum örgütlenmeleri altında bir araya gelen gruplar, çevre ve iklim sorunlarına dikkat çeken oluşumlar da bisikleti etkinlik ve eylemlerinin odak noktasına oturtuyorlar. Bunların arasında son zamanlarda adını en çok duyuranlar kısa adı PAB olan Perşembe Akşamı Bisikletçileri kuşkusuz. 2008 yılında İzmirli bisikletçilerin başlattığı, yaz-kış, soğuk-sıcak, yağmur-çamur-kar demeden her Perşembe akşamı kentin önceden belirlenmiş bir noktasında buluşarak değişik kent içi rotaların hep birlikte pedallandığı kentli bir oluşum PAB. Hep beraber bisiklete binmenin hazzını tatmanın yanı sıra, özellikle büyük kentlerin ana arterlerinde bisikleti görünür kılarak insanlara bisikletin de bir ulaşım aracı olduğunu, hem de bütçe ve çevre dostu, yakıt gerektirmeyen, karbon salınımı ve gürültü üretmeyip son derece sağlıklı bir seçenek oluşturduğunu gösteriyorlar.  Ankara’da 2009 yılının Mayıs ayında başlamışlar PAB adı altında pedal çevirmeye ve o günden beri yaz-kış hiç aksatmadan sürdürüyorlar her Perşembe akşamı buluşup bisiklete binmeyi.

Herhangi bir Perşembe akşamı saat 20:00 sularında yolu Kızılay Güvenpark civarından geçen Ankaralılar mutlaka denk gelmiştir PAB’cılara. Hatta sıcak sohbetlerin ortasına düşenler de olmuştur çünkü neden orada olduklarını, neyi ne için yaptıklarını Ankaralılarla paylaşmaya büyük bir içtenlikle istekli ve hazır PAB’cılar. Tüm diğer oluşumlar gibi Perşembe Akşamı Bisikletçileri de günümüzün yaygın iletişim kanallarının sağladığı olanakları sonuna kadar kullanarak anında, etkin ve hızlı haberleşmeyi temel alıyorlar etkinliklerinde.  Örneğin  http://www.facebook.com/groups/pabankara/  adresinden ulaşabileceğiniz facebook sayfalarında, şu andaki sayıları ikibine yaklaşan ve sürekli artan üyelerine şöyle anlatıyorlar kendilerini:

Bisiklete binen herkesin heyecan boyutu farklı olsa da duygunun özü aynıdır; özgür olmak... Biz de dedik ki bu heyecanı paylaşalım. İzmir Perşembe Akşamı Bisikletçilerinin başlattığı ve dört yıldır devam ettirdikleri bu turu, bisikleti özendirmek ve bambaşka şehirlerde olsak da birbirimize mutlaka ihtiyaç duyacağımız biz bisikletçileri kaynaştırmak adına aynı gün ve zamanda ayrı şehirlerde aynı coşkuyu paylaşmak umuduyla “Tüm Türkiye Perşembe Akşamları Bisiklete Binsin” sloganını destekliyoruz. Ve sizleri de coşkumuza ortak olmaya çağırıyoruz haydi Ankara! 
2009 yılı Mayıs ayından itibaren PAB (ANKARA) olarak bizler de Ankara sokaklarında "Bisikletli Yaşam" adına her perşembe diğer tüm bisiklet sever dostlarımızla pedallarımızı döndürüyoruz. Bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu anlatmaya çalışıyor ve trafikte bisiklete saygı ile ilgili mücadele veriyoruz. Toplu sürüşlerle bir çok arkadaşımız trafikte bisiklete binme tecrübesiyle bisiklet yolu olmayan başkent Ankara'da trafikte yalnız bisiklete binebilmektedir.Bu nedenle grup halinde sürüşün önemi unutulmamalı, grup sürüşündeki kurallara uymalı ve özen göstermeliyiz. PAB (ANKARA) olarak doğa ile alakadar her konuda duyarlı olmaya ve etkinlikler düzenlemeye özen göstermekteyiz ve katılımcılarımızdan da aynı özeni ve gayreti beklemekteyiz. 

Ankara’daki Perşembe Akşamı Bisikletçileri’nin bir de Çayyolu kolu var ve onlar da her Perşembe akşamı 19:30-20:00 arası Çayyolu Arcadium’un önünde buluşup kendi bölgelerinde pedallıyorlar. Onlara da   http://www.facebook.com/groups/pabcayyolu/   adresinden ulaşabilirsiniz.

ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ

                                   

Bisiklet sevgisi ile kentli olmanın sorumluluk bilincini birleştirerek Ankara’da pedallayan bir başka oluşum ODTÜ Mezunları Derneği bünyesinde etkinliklerini sürdüren “Yaşasın İki Teker” grubu. Genellikle ODTÜ yerleşkesi, Eymir Gölü ve Ankara’nın yakın çevresinde geziler düzenleyen gruba ODTÜ mezunları, aileleri, arkadaşları ve ODTÜ dostu herkes katılabiliyor. Ankara’da yurt ve dünya sorunlarına ilişkin panel, konfereans ve sempozyumlardan sanat ve sosyal yaşama dair söyleşilere, konserlerden sportif etkinliklere kadar çok çeşitli alanlarda, sadece üyelerine değil tüm Ankaralılara 
yönelik faaliyetlerini sürdüren ODTÜ Mezunları Derneği, bisikletin sağlık, çevre, ekonomi vb. açılardan önemini vurgulayan çalışmaları da hem aylık bülteninde hem de düzenlediği “Bisikletin Doğuşu ve Gelişimi”, “Bisiklet Çeşitleri: Hangi Bisikleti nereden Almalı” gibi söyleşilerde gündeme getiriyor.  ODTÜ Mezunları Derneği, “Yaşasın İki Teker” grubu etkinliklerine  http://www.odtumd.org.tr/  adresinden ulaşabilirsiniz.

DİĞER BİSİKLET GRUPLARI VE BAĞLANTILARI

Ankara’da yukarıda sözü edilen çerçevede bisiklet etkinlikleri düzenleyen başka grup ve oluşumlar da var kuşkusuz. İlerde bunların hepsine ayrıntılı bir biçimde değinmek istiyoruz ancak şimdilik kısaca bazılarının adlarını vermekle yetineceğiz.

Başkent Bisiklet           http://www.facebook.com/groups/baskentbisiklet/
Batı Ankara Bisiklet     http://http://www.facebook.com/groups/batiankara.bisiklet/
Pembe Bisiklet             http://www.facebook.com/groups/pembebisiklet/
Bisiklet Gönül Birliği     http://www.facebook.com/groups/bisikletgonulbirligi
Öteki Bisiklet               http://www.facebook.com/otekibisiklet
Pedal Sesi                    http://www.facebook.com/groups/pedalsesi/
Delta Bisiklet                http://www.facebook.com/groups/5215318045/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meril Çiğdem Durmuş Anısına

Eurovelo 15: Ren Nehri Bisiklet Turu

NEDEN BİSİKLET?