YENİ GRUPLAR, YENİ PARKURLAR 

Merhaba Bisiklet Dostları,
Gazetenizin 23 Haziran 2012 Cumartesi günkü sayısında başlayan “Yaşasın Bisiklet” köşesi bir çok bisiklet severden, özellikle de Ankara’daki bisiklet topluluklarından büyük ilgi ve destek gördü, hepinize teşekkürler. Bundan böyle iki haftada bir Cumartesi günleri bisiklet coşkusunu Cumhuriyet Ankara sayfalarında hep birlikte paylaşacağız.

PAB ÇAYYOLU
Geçen hafta Ankara’daki bisiklet gruplarından genel olarak söz etmiştik. Geçtiğimiz Perşembe akşamı onlardan birisi olan PAB Çayyolu grubuna katılıp birlikte pedalladık sokakları. Bebeği, çocuğu, genci ve her zaman genç kalan yetişkinleriyle müthiş bir bisiklet sevgisi ve tutkusu yayıyordu PAB Çayyolu.  Bisikletine bebek taşıma sepeti ekleyip bebeğini taşıyan, yanına da küçük bisikletiyle oğlunu alan baba yalnızca gruptakilerin değil, onları gören tüm bölge sakinlerinin takdir dolu bakışlarını kazanıyordu. Arcadium’um önünden 20:30’da hareket eden yaklaşık 60 pedal dostu, bisikletlerinin ön ve arkalarında yanıp sönen kırmızı ışıklarıyla ateş böcekleri gibi sevinçle doldurdu Çayyolu ve Konutkent’in cadde ve sokaklarını. Onların arasına karışıp sessiz bir dinginlikle pedallamanın hazzını yaşarken çevredeki yayaların aralarındaki konuşmalara tanık oluyordum gülümseyerek: “Yahu evdeki bisiklet niye boşu boşuna duruyor ki. Haftaya ben de alıp geleyim bari.”

BAŞKENT BİSİKLET’LE ODTÜ
Geçen haftanın yazısını hazırlarken Başkent Bisiklet grubundan İlhami Kuru’nun notu düştü bilgisayarıma: “Cumartesi günü Anayasa Mahkemesi yanında buluşup ODTÜ’de pedallayalım”  Böyle cazip bir daveti alıp da kayıtsız kalmak olmazdı tabii. Cumartesi günü için gelen “piknik yapalım”, “filanca yere yemeğe gidelim” gibi yeme eylemini ön plana alan önerileri çeşitli yöntemlerle savuşturduktan sonra Nurhan’la beraber hazırlıklara başladık. Bir arkadaşımızın hediye ettiği, sırt çantası içindeki su torbalarımızı ilk deneme için soğuk suyla doldurup biraz da buzlukta beklettikten
sonra yola koyulduk. Saat dördü geçmiş olmasına rağmen yakıcılığı bir türlü azalmayan güneşin altında ODTÜ patikalarını tırmanmaya başladık. Ahlatlıbel yönünde eski Yalıncak Köyü’nü ve eski taş ocağını geçip askeriyenin yanından bizi bekleyen dostlarla buluşmak üzere Anayasa Mahkemesi yanına vardık. Fotoğraf makinesi ve video kamera gibi teknolojik aygıtlarla donatılmış 10 kişilik grubumuzla yeniden ODTÜ patikalarına dönüp, biraz daha serinlemiş akşamüzeri havasının inişlerde tenimizde yarattığı o müthiş ferahlama duyusuyla turumuzu bitirdik. “Ya çıkışlar” mı dediniz? Kentin ortasında ama kentten bu kadar uzak bir doğa parçasında dostlarla pedallarken çıkışları inanın hiç hissetmiyor insan.

ERYAMAN BİSİKLET TOPLULUĞU
Ankara’daki bisiklet gruplarını anlatırken adını henüz anmadığımız  Eryaman Bisiklet Topluluğu’ndan bir dostumuz, Güzin Arıcı, arayıp kendilerinden de söz etmemizi istedi. Ankara’nın en batısında kalan merkez ilçe ve mahallelerinden Etimesgut, Sincan, Eryaman ve Elvankent civarının bisikletçilerinin kurduğu bir grup Eryaman Bisiklet Topluluğu. Şu anda 200’ü aşkın üyeleri var ve  http://www.facebook.com/groups/198338863604268/  bağlantısından ulaşılabiliyorlar.

1 TEMMUZ’DA DÖRTDİVAN
Yaz sıcaklarının iyice bastırdığı bu günlerde bisiklete binecek serin yer arayışlarını sürdüren Ankaralı bisikletçiler  1 Temmuz Pazar günü Dörtdivan-Sarıalan Yaylası- Bolu Aladağ Göleti parkurunda pedallamayı planlıyorlar. Organizasyonun ayrıntılarına   http://www.facebook.com/events/463642360323367/  ulaşılabilir.

BİR NOT
Dünyanın en prestijli yol bisikleti yarışlarından “Tour De France” 30 Haziran Cumartesi günü başlıyor. Üç hafta boyunca müthiş parkurlara imza atacak olan bisikletçileri ve takımları ilgili televizyon kanallarında izlemenizi ve bu büyük heyecana ortak olmanızı öneririz.

SICAKLARDA BİSİKLET BİNECEKLERE ÖNERİLER
Sıcaklarda bisiklet kullanacak arkadaşlar için uzmanlardan derlediğimiz basit ama etkili birkaç öneri:
·         Biniş sürenizi dikkate alarak her zamankinin en az iki katı su bulundurun.
·         Sırtta taşınan en az iki litre kapasiteli sırt çantalı su torbaları pratik bir çözüm olabilir.
·         Yola çıkmadan önce koruma faktörü yüksek bir güneş kremiyle bedeninizin tüm güneş alan yerlerini     kremleyin.
·         Mutlak surette güneş gözlüğü kullanın.
·         Sık sık mola verin. Molalarda kaskınızı çıkarın, yüzünüzü yıkayıp kafanızı ıslatın.
·         İnişlerde rüzgarın serinletici cazibesi dayanılmaz olsa bile terliyken fazla rüzgara maruz kalmaktan kaçının.
·         Güneşin en yoğun olduğu saatlerde bisiklete binmekten kaçının.
Yeniden görüşmek üzere sevgi ve saygıyla pedallayalım. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meril Çiğdem Durmuş Anısına

Eurovelo 15: Ren Nehri Bisiklet Turu

NEDEN BİSİKLET?