Kar-Kış Bahane, Pedallar Şahane



Bir insanda değiştirmesi en zor şeyin alışkanlıkları olduğu söylenir. Hele yaş kemale ermeye ve o alışkanlıkların uygulama süreleri uzamaya başladıkça. Ancak yaşam diğer bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da bizi şaşırtmaya devam ediyor. Sözgelimi bisiklete binme alışkanlığını ele alalım. Tamam, bisikletin çocuk oyuncağı muamelesi gördüğü günleri atlatalı çok oldu. Ama kara-kışa aldırmadan bu mevsimde hala bisiklete binmek de neyin nesi? Belki halkımızın büyük çoğunluğu henüz bisikleti bir ulaşım, spor ya da uğraş aracı olarak görmüyor ama anlaşılan o ki görenlerin de gözleri bisikletten başka bir şey görmüyor!


Çamkoru'da Kar Bisikleti
Geçtiğimiz hafta sonu "Batı Ankara Bisiklet"ten bir grup bisiklet tutkunu Çamkoru'nun karlı, karlı olduğu için bir kat daha zorlu yollarında bisikletten yaz-kış her zaman keyif alınabileceğinin en güzel örneğini verdiler. Cumartesi günü bisiklet yüklü arabalarıyla yola çıkan grup üyeleri Çamkoru'ya varıp izci kampı alanında çadırlarını kurduktan sonra hemen bisikletlerine atlayıp karlarla kaplı yollarda etrafı keşfetmeye koyuldular. Karlı zeminin, tırmanışı zaman zaman olanaksız kıldığı rampalarda bisikletlerini taşıyarak tepelere çıkaran bisiklet severler,  kayıp-düşmeli  inişlerden büyük keyif aldılar. Gecenin ayazını yaktıkları ateşin ve doyumsuz sohbetin sıcaklığıyla kıran tur katılımcıları, ertesi gün çevirecekleri pedalların gücünü toplamak üzere çadırlarına çekilip Çamkoru'nun muhteşem doğasına kendilerini teslim ettiklerinde Pazar günü yaşayacakları heyecanı duyumsamaya başlamışlardı bile. Ertesi gün kahvaltı ve gerekli hazırlıkların yapılmasından sonra çıkılan yeni keşif turu, belki de ileriki tarihlerde gerçekleştirilebilecek bir "Ankara Bisiklet Şenliği"nin olası rotalarını belirlemeye yönelikti. Kim bilir?




"Başkent Bisiklet" Dansa Başlıyor
Ankara'da "Başkent Bisiklet" adı altında, daha çok spor amaçlı bisiklete binme düşüncesiyle bir araya gelen bir grup bisiklet sever, bu kez sosyal bir organizasyonda buluşarak geleceğe yönelik planları ve etkinlik önerilerini görüştü. Aralarında usta dansçıların da bulunduğu grupta, şimdiye dek bisiklet sürüşlerine şu ya da bu nedenle katılamamış bazı kadın üyeler, bisiklet, malzeme vb. gibi eksikleri tamamlayıp ilk fırsatta grubun bisiklet etkinliklerine katılmaya karar verirken, bu hamleyi karşılıksız bırakmak istemeyen çoğu erkek üye de eşleriyle birlikte dans dünyasına adım atmaya hazırlanıyor. Ne diyelim, görünüşe bakılırsa grubun gelecekte düzenleyeceği "bisiklet ve dans" etkinliklerine şimdiden hazır olmak gerek.



Yeni Yıl Etkinlikleri
Ankara'daki bisiklet grupları yeni yıla girerken çeşitli etkinlikler düzenliyorlar. Bunlardan bir tanesi "Pedalsesi" grubunun "Yeni Yıla Merhaba" etkinliği. 29 Aralık  2012, Cumartesi günü saat 19.00'da gerçekleştirilecek akşam yemeği organizasyonuyla ilgili ayrıntılı bilgiye 
https://www.facebook.com/events/309921025775606/      adresini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
Başka bir grup bisikletçi de yeni yıla bisikletlerinin üzerinde Kızılay'da girmeyi planlıyor. 31 Aralık akşamı saat 20.00'de bisikletlerini süsleyip Güvenpark'ta buluşacak olan bisikletçiler, Ankara'nın çeşitli cadde ve sokaklarında pedal çevirdikten sonra tekrar Güvenpark'a dönüp yeni yıla hep birlikte girecekler. Bu etkinliğin ayrıntılarına   https://www.facebook.com/events/173663866090733/?fref=ts adresinden ulaşabilirsiniz.

Velespit'ten Bisiklete


Bisikletin tarihsel gelişim sürecinden bahsederken "velespit" sözcüğünün  ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını geçen yazıda belirtmiştik. Peki, bisiklet tanımlaması ne zaman kullanılmaya başlandı ve ilk bisikletlerin görünümü nasıldı? Tümüyle metal malzeme kullanılarak üretilen ilk bisikletler metalurjinin gelişimine koşut olarak 1870’li yılların başında ortaya çıktılar. Her dönüşte daha fazla yol katetmeye yarayan kocaman ön tekerlekleriyle dikkat çeken bu araçların iki teker anlamına gelen “bicycle”  olarak adlandırılmaları da ilk kez bu döneme rastlar.

2012'yi uğurlayıp yepyeni bir yıla girmeye hazırlanırken, savaşların, şiddetin, her türlü sömürü ve ayrımcılığın, çevre yıkımlarının ortadan kalktığı, barış, özgürlük ve dayanışma mücadelesinin yükseldiği, çok daha yaşanılır bir dünyada pedalların her daim dönmesi dileğiyle yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlarım.

2013'te yepyeni yazılarda buluşmak üzere.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meril Çiğdem Durmuş Anısına

Eurovelo 15: Ren Nehri Bisiklet Turu

NEDEN BİSİKLET?