BİSİKLET OKUMAK


BİSİKLET OKUMAK


 
"Özkan Bey Merhaba,

Cumhuriyet Ankara'daki yazılarınızı merakla izliyorum. Çok da yararlandığımı söyleyebilirim. Ne ki Ankara dışına çıktığımda sizi okumak imkansızlaşıyor. 
1960 doğumluyum. Elazığ'da iken yavaş yavaş başladığım bisiklete binmeyi, Ankara'da hızlandırdım. Kış hariç her gün işe bisiklet ile gidiyorum. Mamak (Gülveren) Balgat arasında yaklaşık gidiş geliş 24 km pedallıyorum günlük olarak. Bazen PAB'a takılıyorum. 

Yaşıma bakıp "ben de yapabilirim" diyen bir kaç kişiyi de bisikletçi yaptım diyebilirim. Ancak bisiklet ile ilgili makale görevi verilince iş ilginç hale geldi. Hemen kitap aramaya başladım. İlk işim Dost'a gitmek oldu.  Ne yazık ki bisiklet ile ilgili hiç bir kitap yoktu. Yani bilgi edinecek bir şey bulamadım. 

Yazımı bisikletin tanıtımı, çevreye ve sağlık açısından insanlara yararları, trafikte nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerine kurmak istiyorum. İnsanları motive edip bisiklete yönlendirmeyelim kısacası. Yazdığınız gibi bisiklet yaşamdır. Tavsiye edeceğiz kitap, kılavuz, dergi vb. var mı? Şimdiden teşekkürler.

Şimdiye kadar  bir arabanın çarpmasına (on gün dinlendim), bir de en sağa ve yola bırakılmış araba tamponu nedeniyle kayıp düşmeme (benim dikkatsizliğim) rağmen bisiklete devam diyorum.

Abdullah Keçeci

Sağlıcakla kalın.



Geçenlerde, Ankaralı bir bisiklet sever olan Abdullah Keçeci'den yukarıda paylaştığım mesajı aldım ve bu haftanın yazısını bu konuya ayırmaya karar verdim. Önceki yazılarda bisikletin ülkemizde yaygınlaşma sürecinde olduğundan söz etmiş, ancak bu konuda dünyanın bir çok ülkesinden geride olduğumuzu belirtmiştik. Peki bisikletle ilgili yayınlar konusunda ne durumdayız? Türkçe basılmış özgün ya da çeviri kitaplar, halen yayımlanmakta olan dergiler, web sayfaları, internet üzerinden erişilebilecek kaynaklar var mı, varsa durumları ne? İşte ulaşabildiğim sonuçlar:

KİTAPLAR

Bisikletle ilgili Türkçe özgün ya da çeviri olarak basılmış kitap az da olsa var. Ama ne yazık ki bir çoğunun baskısı tükenmiş. Var olanları hemen almak, tükenenlerin yeniden basılmasını beklemekten başka çare yok. Listeleyecek olursak:

·         San Francisco'dan Tahran'a Bisikletle Dünya Turu.  Thomas Stevens, Pozitif Yayınları, 2009.  (Tükenmiş)

 

·         Yüzyıl Önce Bisikletle Bursa.  Ahmed Tevfik, Sentez Yayınları, 2007.  (7.00 TL)

 


        Evvel Zaman Bisiklet.  Gökhan Akçura, Om yayınevi, 2003.  (Tükenmiş)

 

·         Bisiklet: Bilmeniz Gereken Her Şey.  Clive Gifford. çev. Mustafa Güngör, Bulut Yayınları, 2001. (Tükenmiş)

 

·         Bisikletle Hayal Turu.  Zeynep Serhan Koşal, Babıali Kültür Yayınları, 2007. (Tükenmiş)

 


·         Bi Tur Versene: Bisiklet Yazıları / Çizileri.  Aydan Çelik, Optimist Yayın Dağıtım, 2012. (33 TL)

 



·         Nereden Geliyorsun? Kuzeyden.  Sargun Tont, Arkadaş Yayınları, 2008. (11 TL)

 

·         Manisa'dan İtalya'ya Bisikletle.  Ali Haydar Aksakal, Emek Matbaası, 2010. (20 TL)

 


·         Kahire-Kızıldeniz: Bir Bisiklet Yolculuğu.  Sibel Buğdaycı, Kalkedon Yayınları, 2011.
(8 TL)
 

·         Bisiklet, Otomobil, TV Tarihi. Wolfgang Ruppert. çev. Mustafa Tüzel, Kabalcı Yayınları, !996. (12.50 TL) (Tükenmiş)
 



Not: Parantez içinde verilen fiyatlar kitapların etiket fiyatları olup internet üzerinden alış-veriş yapılabilen çeşitli kitap sitelerinden bunları daha ucuza temin etmek mümkün.

Bunların dışında konusu bisiklet olan ya da bisikleti bir motif olarak kullanan pek çok ve rengarenk çocuk kitabı mevcut. Hem yukarıdaki kitaplara hem de yaş gruplarına göre sınıflandırılmış çocuk kitaplarına internet üzerinden yapacağınız hızlı ve kolay bir taramayla ulaşabilirsiniz. Çoğu resimli, bazısı sesli olarak hazırlanmış bisiklet kitaplarını çocuklara hediye ederek hem onları sevindirmek hem de küçük yaşlardan itibaren onlara bisiklet tutkusu aşılamaktan daha güzel ne olabilir?

DERGİLER-İNTERNET SAYFALARI

Türkiye'de yalnızca bisiklet konusuna odaklanmış dergi çıkartma girişimleri olduysa da bunlar uzun süreli yayınlara dönüşemedi ne yazık ki. Bunu ülkemizde hem dergi yayıncılığı yapmanın zorluklarıyla hem de bisiklete ilginin azlığıyla açıklayabiliriz belki. Şu anda görebildiğimiz kadarıyla Bisiklet Federasyonu'nun "Bisiklet" adlı dergisi dışında düzenli yayımlanan bir süreli yayın yok. Bu dergiyle birlikte internet üzerinden yayın hayatını sürdüren diğerlerini şöyle sıralayabiliriz:

·         www.bisiklet.gov.tr/dergi (Bisiklet Federasyonu Yayını)

·         www.tekerlekizi.com   (www.facebook.com/Tekerlekizi)

·         www.bisiklethaber.com  (www.facebook.com/pages/Bisiklet-Haber)

·         www.facebook.com/BisikletYazıları

·         www.cyclingtr.com

·         www.mtbtr.com  (www.facebook.com/pages/Dağ-Bisikleti-Türkiye)



Son olarak şunu belirtelim ki, yabancı dille yayımlanan kitap, dergi ya da internet kaynaklarını izlemek isteyenler için seçenek hayli fazla. İngilizceden bir kaç örnek verecek olursak:

·         velonews.competitor.com

·         www.cycling-secrets.com

·         bicycling.com

·         www.switchbackmagazine-digital.com

·         www.pelotonmagazine-digital.com


Bisiklet yayınları konusunda derleyebildiklerimiz şimdilik bunlar. Bisiklete binmek kadar bisiklet hakkında bir şeyler okumanın da çok keyifli bir uğraş olduğunu vurguluyor, konuyla ilgili bilgi, görüş ve önerilerinizi bekliyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meril Çiğdem Durmuş Anısına

Eurovelo 15: Ren Nehri Bisiklet Turu

NEDEN BİSİKLET?