Bisiklet Şenlikleri


                               

Baharın insanı o kıpır kıpır eden, yoldan çıkaran, yollara düşüren havası kendini gösterince yurdun dört bir yanından bisiklet şenlikleri de fışkırıverdi. Artık neredeyse her kentin, ilçenin, köyün, beldenin hatta mahallenin bir bisiklet festivali, turu ya da organizasyonu var. Ne güzel. Gerçekleşen ve gerçekleşecek olanlara kısaca bir göz atalım:

·                                                              

·         23-24 Mart 2013 Çanakkale Şehitlere Saygı Bisiklet Turu
·         20-22 Nisan 2013 Likya - Yediburun Bisiklet Turu
·         20-23 Nisan 2013 Az Bilinen Antik Kentler Bisiklet Turu
·         26-28 Nisan 2013 Katlagel Katlanır Bisiklet Festivali
·         4-5 Mayıs 2013 Başmakçı Bisiklet Festivali
·         17-19 Mayıs 2013 Düzce Bisiklet Festivali
·         23-26 Mayıs 2013 1. Mersin Bisiklet Festivali
·         31 Mayıs-2 Haziran 2013 Yalova 2. Uluslararası Bisiklet Festivali
·         7-9 Haziran 2013 Bisikletle Yüz Yıllık Macera Festivali
·         8-11 Haziran 2013 II. Bolkarlar Bisiklet Şenliği
·         19-23 Haziran 2013 Gökova Bisiklet Turu
·         27-30 Haziran 2013 Malatya Bisiklet Festivali (Nemrut Dağı Tırmanışı)
·         27-30 Haziran 2013 4. Pedal Pedal Van Gölü Bisiklet Turu
·         3-6 Temmuz 2013 Kapadokya Bisiklet Festivali
·         5-7 Temmuz 2013 Bursa Bisiklet Festivali
·         29 Ağustos - 1 Eylül 2013 Antalya Bisiklet Festivali
·         6-8 Eylül 2013 2. Keşan Saros Dağ Bisikleti Festivali
·         20-22 Eylül 2013 2. Kaunos Bisiklet Buluşması
·         21-22 Eylül 2013 Güzelçamlı Bisiklet Festivali
      12-20 Ekim 2013 Likya Bisiklet Festivali



                                 

Bu organizasyonların birçoğuna katılan Ankaralı bisikletçilerden yaklaşık 20 kişilik bir grup geçtiğimiz günlerde Düzce’deydi. 17 Mayıs akşamı bir at çiftliğinde çadırlarını kurup yerleşen bisikletçiler kısa bir kent turunun ardından akşam yemeklerini yiyip diğer bölgelerden gelenlerle tanışmaya, deneyimlerini paylaşmaya ayırdılar gecenin kalan bölümünü. 

                            

                             
Ertesi gün kent alanında yapılan tören sonrası adı gibi dümdüz olan Düzce’nin ana yollarını bırakıp arka yollarından yemyeşil ormanlarına ve göllerine pedal bastılar. Büyük Melen Çayı’nın doğduğu Efteni Gölü’nü, Kartal Yuvası olarak adlandırılan dere kenarı çay bahçesini ve aslında programda olmayan ama grup üyelerinin ısrarıyla dahil edilen ve 12-13 kilometrelik, ortalama % 10 eğime sahip bir tırmanışla ulaşılan Güzeldere Şelalesi’ni pedallarının dağarcığına kattılar.

                                            

 
Ertesi gün eski İstanbul yolunda, İstanbul yönüne uzunca bir süre pedal basan grup, Cumayeri İlçesi’ndeki lisenin 19 Mayıs için düzenlediği törene katılıp gençlerle kaynaştıktan sonra, Melen Çayı boyunca kıvrılarak ve iniş-çıkışlarla ilerleyen, her iki yanı da yemyeşil bir bitki örtüsüyle kaplı yolda keyifli bir sürüş gerçekleştirdiler. Düzce’ye dönüş, çadırları ve eşyaları toplama, vedalaşma gibi zorunlu işlerin ardından Ankara’ya dönmek için yola koyulan grup, daha önce görmedikleri yepyeni bir festivalin yollarını ve deneyimlerini, gelemeyenlerle paylaşmak üzere belleğine kaydetmeye başlamıştı bile.

                                       

Denemeye Devam: Cannondale Quick CX 1

                                      
Denediğimiz değişik bisikletlerle ilgili izlenimlerimizi zaman zaman bu köşeden paylaşacağımızı belirtmiştik. Bu kez Cannondale markasının, tur bisikleti kategorisinde değerlendirilebilecek, ancak yapısı ve özellikleriyle hafif ve orta zorluktaki arazi koşullarında kullanıma da uygun Quick serisinin üst donanıma sahip CX 1 modelini mercek altına alacağız.

Bizim denediğimiz Quick 1 dağ bisikletlerinden esinlenmiş ve daha da hafifletilmiş alüminyum alaşım bir kadroya sahip. Bu kadroda seleden pedallara uzanan düşey borunun çapı azaltılırken gidonun altında birleşen yatay, eğimli ve kısa üst boruların çapları artırılarak daha dengeli bir sürüş ve gidon hakimiyeti hedeflenmiş. Hafifliğiyle ünlü Fatty  DL 50 mm. kilitlenebilen amortisör engebeli yollarda darbeleri emip daha rahat ve güvenli bir sürüş sağlarken, kilitlendiğinde sertliğinden ödün vermeyerek bacaklarınızın tüm gücünü pedallardan asfalt ya da toprak zemine kayıpsız aktarmanızı olanaklı kılıyor.

48-36-26 dişli oranlı aynakol ve 11-32 dişli oranlı rubleyle 30 vitese sahip bisiklette ön aktarıcı Shimano Deore SLX iken arkada aynı markanın XT modeli kullanılmış. Bu bileşim bisikletin düz yollarda neredeyse bir yol bisikleti kadar ivmelenmesini sağlarken tırmanışlarda bir dağ bisikletinin rahatlığı ve çevikliği elde edilebilmiş. Quick 1’de kullanılan Schwalbe Sammy Slick lastikler temas alanının düz olması nedeniyle asfaltta pürüzsüz ve akıcı bir biçimde yol almanızı kolaylaştırıyor. Dişli yanak yapıları sayesinde de dönüşlerde ve toprak yollarda tutunma sorununu ortadan kaldırıyor. Magura'nın hidrolik disk frenleri oldukça yumuşak fren kollarıyla uzun inişler ve virajlarda ellere ve ön kollara fazla yük bindirmeden frenlemeye olanak verirken ani durumlarda öne yığılmadan güvenli bir duruş sağlıyor. Ön ve arka maşalarda yer alan bagaj bağlantıları, gerekli ek donanımlarla birlikte uzun yola çıkmayı düşünenlere büyük kolaylık sağlıyor.
Sözün özü, her türlü zeminde bisiklet kullanmaktan hoşlananlar, uzun turlara çıkmayı düşünenler, inişli-çıkışlı patikaları seven arazi tutkunları, pedal gücüyle spor yapmayı planlayanlar ve en önemlisi bunların hepsini bir arada isteyenler için son derece uygun bir seçenek Cannondale Quick CX 1. Türkiye'deki satış fiyatı 4000 TL civarında. Aynı serinin alt modelleri daha düşük bedellerle alınabilir kuşkusuz. Ayrıntılı bilgi ve teknik özellikler için aşağıdaki adrese bakabilirsiniz.


Bir sonraki yazıda buluşmak üzere görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. Keyifli pedallar.

                              



                              

Yorumlar

  1. Özkan hocam harika geçen bir festival olmuş.Bisikletin özellikleri oldukça iyi güle güle kullan.
    Diğer dostlarımızın paylaştığı bu güzel etkinliğe katılamamanın burukluğunu yaşıyorum.Emeklerine,paylaşan yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba muammer,
      festival güzeldi. parkurları biraz düz tutmuşlar. sanırım genel kitleyi düşündüler. bazı organizasyon bozuklukları da vardı tabii. ama bisiklete bindik ya değişik bir coğrafyada o yeter.
      bir şenlikte falan görüşebiliriz umarım, seninle binmeyi özledik doğrusu.
      bisiklete gelince, epey bir deneme sürüşü yapıp farklı modelleri test ettikten sonra bunda karar kıldım. umarım uzun vadede memnun kalırım.
      yorumlar için çok sağol. görüşmek üzere sevgiler, selamlar..

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meril Çiğdem Durmuş Anısına

Eurovelo 15: Ren Nehri Bisiklet Turu

NEDEN BİSİKLET?